Fie în supe, ciorbe, caserole de legume sau in diverse alte mâncăruri, majoritatea oamenilor consumă măcar ocazional țelină într-un fel sau altul. Acesta este un lucru bun, deoarece beneficiile țelinei – ca să nu mai vorbim de semințele de țelină (link la sfârșitul articolului) – includ faptul că are un conținut ridicat de antioxidanți și enzime benefice, precum și fibre și anumite vitamine și minerale.

Beneficii pentru sănătate

Care sunt beneficiile consumului de țelină? Iată câteva motive pentru a adăuga această legumă la dieta ta:

1. Poate ajuta la scăderea colesterolului ridicat și a zahărului din sânge

Țelina poate avea unele efecte de scădere a colesterolului datorită unui compus unic numit 3-n-butilftalidă (BuPh) despre care s-a raportat că are acțiune de scădere a lipidelor. Cercetătorii cred că această legumă are probabil și mulți alți compuși de protecție care încă sunt în curs de cercetare.

2. Poate reduce inflamația

Țelina conține antioxidanți și polizaharide despre care se știe că acționează ca antiinflamatoare, în special antioxidanți flavonoizi și polifenolici. Cercetările indică faptul că acestea susțin sănătatea generală, mai ales pe măsură ce îmbătrânim, luptând împotriva deteriorării radicalilor liberi (sau a stresului oxidativ) care poate duce la deteriorarea celulară și inflamație.

Datorită potențialului său de scădere a inflamației, țelina poate fi utilă pentru tratarea unei game largi de afecțiuni care sunt agravate de inflamație, inclusiv: dureri articulare (cum ar fi de la artrită); gută; infecții renale și hepatice; tulburări ale pielii; sindromul colonului iritabil și altele

3. Poate ajuta la prevenirea sau tratarea hipertensiunii

Se crede că anumiți nutrienți găsiți în țelină pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale acționând ca un relaxant muscular neted și îmbunătățind fluxul de calciu și potasiu în și din celule. Există, de asemenea, unele dovezi că extractul de țelină poate ajuta vasele de sânge să se extindă și să se contracte, să îmbunătățească fluxul sanguin și să ajute la sănătatea inimii.

4. Poate ajuta la prevenirea ulcerelor

Această legumă poate ajuta la prevenirea sau reducerea formării ulcerelor dureroase datorită unui tip special de extract de etanol care este util în protejarea mucoasei tractului digestiv.

Cercetătorii consideră că țelina hrănește stomacul, colonul și intestinele datorită prezenței constituenților chimici, precum flavonoide, taninuri, uleiuri volatile și alcaloizi. Acești compuși controlează nivelul de acid gastric eliberat, îmbunătățind în același timp nivelul mucusului protector.

5. Poate proteja sănătatea ficatului

Într-un studiu, când șobolanii au fost hrăniți cu țelină (împreună cu cicoare și orz), au experimentat o reducere a cantității de acumulare de grăsimi periculoase în ficat, precum și îmbunătățiri ale funcției enzimelor hepatice și ale nivelurilor de lipide din sânge.
Cercetătorii au descoperit că cu cât șobolanii din acest studiu special au primit mai multa țelină, cicoare și orz, cu atât sănătatea ficatului lor s-a îmbunătățit.

6. Poate avea beneficii pentru pierderea în greutate

Țelina este extrem de scăzută în calorii și poate fi un aliment valoros pentru a vă ajuta să pierdeți în greutate datorită capacității sale de a furniza substanțe nutritive vitale și de a ajuta la reglarea metabolismului lipidelor (grăsimilor).

În plus față de conținutul său nutrițional, în special aportul său de antioxidanți, electroliți și vitamine și minerale, conține apă și fibre care vă pot ajuta să vă simțiți plini adăugând volum la mese. Consumul de țelină ca atare oferă mai multe fibre decât sucul, deci aceasta poate fi cea mai bună opțiune.

7. Poate sprijini digestia și reduce balonarea

Semințele de țelină conțin un compus inodor cunoscut sub numele de NBP, care are un efect diuretic și ajută organismul să se detoxifice. Într-un studiu care a inclus șobolani publicat în Journal of Medicinal Foods menționat mai sus, volumul de urină a fost semnificativ mai mare atunci când șobolanilor li s-a administrat extract de țelină în comparație cu un grup de control.

Beneficiile digestive ale țelinei se datorează parțial efectelor sale diuretice – și, de asemenea, deoarece stimulează circulația în intestine, contribuind astfel la îmbunătățirea digestiei și ameliorarea balonării și a umflăturilor din reținerea apei. Studiile sugerează, de asemenea, că, atunci când este utilizat în sucul de legume, acesta poate furniza polifenoli și fibre și poate avea efecte asemănătoare prebioticelor, susținând creșterea probioticelor benefice .

8. Conține proprietăți antimicrobiene care combat infecțiile

Semințele de țelină au fost de fapt folosite de secole ca medicament pe bază de plante cu efecte antibacteriene raportate. Un raport din 2009 publicat în Journal of Pharmacy and Pharmacology a demonstrat că produsele de țelină conțin componente antimicrobiene speciale.
Există unele dovezi că ar putea purifica și reduce semnificativ creșterea bacteriilor, susținând în mod natural imunitatea împotriva infecțiilor bacteriene.

9. Poate ajuta la prevenirea infecțiilor tractului urinar

Deoarece țelina ajută la reducerea acidului uric și stimulează producția de urină, este benefic pentru combaterea infecțiilor bacteriene din tractul digestiv și organele de reproducere. Similar cu afine, care sunt cunoscute pentru combaterea infecțiilor tractului urinar (ITU), țelina poate ajuta la prevenirea ITU , precum și a tulburărilor vezicii urinare, a problemelor renale și, eventual, a chisturilor de pe organele de reproducere.

10. Poate avea efecte anti-cancer

Țelina se află în aceeași familie de plante ca legumele de protecție împotriva cancerului, cum ar fi morcovii, feniculul, pătrunjelul și păstârnacul, care conțin toți compuși chimioprotectori numiți poliacetilene. Studiile timpurii au arătat că poliacetilenele ajută la reducerea toxicității și lupta împotriva formării cancerului, în special a cancerului de sân, a cancerului intestinal și a leucemiei.

Poliacetilenele au multe efecte de stimulare a imunității, inclusiv abilități de combatere a tumorii care opresc proliferarea celulelor mutante. Potrivit facultății Departamentului de Științe Agricole de la Universitatea Aarhus din Danemarca, „poliacetilenele au arătat multe bioactivități interesante, inclusiv activități antiinflamatoare, antiagregante plachetare, citotoxice, antitumorale, precum și activitate împotriva bacteriilor și micoplasmei”.

Asta nu e tot. Țelina conține flavonoide numite apigenină și luteolină, despre care s-a demonstrat că induc moartea în celulele canceroase.

Știind că este una dintre legumele cele mai pulverizate chimic, căutați întotdeauna țelină organică ori de câte ori este posibil pentru a obține cele mai multe beneficii fără a consuma toxine și substanțe chimice.

Distribuie mai departe