Prazul este 90% apă, sursa vieţii, fără de care nu putem trăi. De asemenea, dacă mănânci praz, te vei umple de energie datorită vitaminelor A, C, E, K. Prazul mai conţine şi câteva vitamine din complexul de B-uri.

Planta are în componenţa sa şi o serie de minerale preţioase pentru sănătate: fier, sodiu, acid fosforic, magneziu, siliciu, calciu, sulf, potasiu.

De la tratamentul constipatiei si chiar pana la cancer si diabet, prazul are o actiune extraordinara si lupta ca un aliat incredibil al organismului.

Apa de praz pentru diabetici

Ingrediente:
– 2 litri apa de izvor,
– un praz intreg (radacina, tulpina, frunza).

Mod de preparare:
> Se spala prazul, se toaca rondele mici si se pune intr-un vas. Peste acesta se toarna apa. Apoi se lasa 24 ore, dupa care se strecoara si se consuma pe timpul intregii zile.

> Tot pentru mentinerea sub control a glicemiei se consuma dimineata, pe stomacul gol, un paharel de 50 ml de suc de praz, timp de o saptamana.

Laxativ natural

Prazul poate fi extrem de eficient si pentru persoanele care au probleme cu scaunul (constipatia). Acesta poate avea efect laxativ, mai ales daca se incalzeste sucul de praz si se consuma aproximativ 100 ml seara, la culcare.

Prazul – adjuvant in cancerul hepatic

Ingrediente:
– 300 ml suc de ceapa,
– 200 ml suc de praz,
– 600 ml vin alb (curat),
– 3-4 linguri de miere (poti folosi miere de manuka, mai ales datorita proprietatilor sale curative incredibile, ca agent in lupta cu infectiile, bacteriile si ranile).

Mod de preparare:
> Se amesteca toate ingredientele de mai sus (preferabil intr-un borcan mare sau un vas ceramic) si se tin la rece.
> Se consuma cate un paharel (50ml) inainte de masa.

Cura de slabire cu supa de praz

Aceasta nu este o cura de slabire complicata, care sa necesite foarte mult efort.

Mod de preparare:

Se fierbe prazul in apa, dupa care se adauga putina sare, ulei si zeama de lamaie.

Aceasta supa se consuma in timpul zilei, cate un bol la fiecare 2-3 ore. In aceste doua zile in care se consuma supa nu se mai mananca nimic altceva.

Dupa 48 de ore se poate manca echilibrat (preferabil tinand un calcul al caloriilor) si fara excese.

Cura este buna si pentru a detoxifica organismul, fiind si diuretica.

Atentie!

Persoanele cu litiaza renala sau biliara nu au voie sa consume praz sau preparate cu praz, deoarece acesta ajuta la cristalizarea oxalatilor, ducand la formarea calculilor.

Distribuie mai departe