Pneumonia este o infecție a plămânilor. În această boală, alveolele pulmonare (săculeții de aer) se umplu cu lichid sau puroi. Acesta este motivul pentru care simptomul principal acuzat de pacienți este dificultatea respiratorie.

Pneumonia poate fi recunoscută prin câteva simptome specifice: tuse, febră, transpirații și frisoane cu tremur, bătăi rapide ale inimii, respirație scurtă, durere ascuțită sau străpungătoare în piept, inapetență, oboseală, greață și vărsături (mai ales la copii).

Pe bolnavi îi doare în piept când respiră adânc sau când tușesc. Respirația este rapidă și superficială. Simt că nu pot respira bine, nici măcar când se află în stare de repaus. Au o stare profundă de extenuare și un nivel scăzut de energie.

Tusea poate fi uscată sau productivă. Mucusul este gros și poate avea culoarea galbenă, verde sau mari. Flegma poate conține de asemenea sânge.

Pneumonia duce la creșterea temperaturii corpului dar și la apariția de friguri.

Rețete ceaiuri

Doctorul Gheorghe Mohan recomandă următoarele rețete și formule de ceaiuri utile în pneumonie:

Ceai de ciuboțica-cucului – Se pun 2 lingurițe de flori la infuzat în 250 ml de apă clocotită, timp de 20 de minute. Se consumă câte 3 căni de ceai pe zi.

Ceai de troscot – Se folosește 1 linguriță de plantă la 1 cană cu apă clocotită. Se administrează 2 ceaiuri pe zi.

Ceai mixt 1 – frunze de podbal (25 g), flori de tei (25 g), ciuboțica-cucului (25 g), flori de soc (25 g), isop (10 g), rădăcini de ciuboțica cucului (5 g), cimbru (5 g).

Se folosește 1 lingură de amestec de plante la 250 ml de apă. Plantele se fierb timp de 5 minute. Ceaiul răcorit se îndulcește cu miere.

Ceai mixt 2 – măceș (40 g, cătină (30 g), frunze de ciuboțica-cucului (20 g), frunze de roiniță (10 g). Se prepară la fel ca ceaiul de mai sus. Se administrează câte 2 ceaiuri pe zi, cu miere.

În paralel cu tratamentul intern se pot face și băi cu semințe de muștar negru. Puneți 100-200 g de semințe într-un săculeț de tifon, legați-l la gură și scufundați-l în apa din cadă.

Lăsați-l să stea minim 5 minute în apă înainte de a face baie.

Distribuie mai departe