În fiecare an, pe data de 8 Noiembrie, se serbează Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil. Ca la orice sărbătoare, în această zi trebuie să ţinem cont de anumite lucruri.

Sfinții Arhangheli Mihai și Gavriil sunt prăznuiți în fiecare an, pe data de 8 noiembrie. Sfântul Arhanghel Mihail în limba ebraică, înseamnă „Cine este ca Dumnezeu?”. În limbă ebraică, Gavriil înseamnă „bărbat-Dumnezeu”. În societatea tradițională, Sfinții Mihail și Gavriil erau cinstiți pentru că „ei sunt păzitorii oamenilor de la naștere și până la moarte, rugându-se lui Dumnezeu pentru sănătatea acestora”.

Iată care sunt câteva dintre lucrurile de care ar trebui să ţineţi cont:

Sunt strict interzise îndeletnicirile casnice, iar cei care nu se vor supune acestei reguli sunt sortiţi să aibă parte de mare chin înaintea morţii

Se evită bârfele, mânia şi răzvrătirea că altfel cei care vor recurge la astfel de lucruri vor fi urmăriţi de ghinion timp de 5 ani de zile

Cei care aprind lumânări la Biserică în această zi sfântă vor avea parte de adevărate talismane, ele aducând fericirea şi sănătatea pentru anul ce va urma

Dacă se face o turtă din făină de porumb şi se aruncă între oi, iar dacă aceasta cade cu faţa în sus, atunci veţi putea fi considerată a fi purtătoare de fecunditate

Cei care vor posti cu ocazia acestei sărbătoare vor fi feriţi de boli şi lovituri.

În calendarul popular soborul Sfinților Mihail și Gavril se serbează trei zile, în 8, 9 și 10 noiembrie. Prima zi se numește capul Arhanghelului, a doua zi mijlocul Arhanghelului, iar a treia zi coada Arhanghelului, scrie fabricatinromania.info

Despre Arhanghelul Mihail se știe că este conducătorul oștilor cerești-îngerești, iar despre Arhanghelul Gavril știm că este vestitorul Fecioarei Maria că va naște pe Mântuitorul lumii, pruncul Iisus.

Se obișnuiește ca în ziua de Sfântul Mihail și Gavril, sau în ajunul sărbătorii de Sfântul Mihail și Gavril, să se împartă pomană pentru sufletele morților, aceste ofrande numindu-se popular „Moșii de Arhangheli”.

Totodată, un vechi obicei spune că de sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavril se aprind lumânări atât pentru oamenii în viață, cât și pentru cei trecuți în neființă fără lumânare sau dispăruți în împrejurări năprasnice.

Altfel, în ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril se făcea marea pomenire pentru toți morții din familie.

Prin unele zone din Transilvania se coace, de Sfinții Mihail și Gavril, turta areților, areții fiind numele berbecilor despărțiți de oi. În această zi areții se împreună din nou cu oile, iar turta din grâu sau din porumb , gata coaptă și rumenită, se aruncă între oi.

Superstiția spune că dacă, această turtă, va cădea cu fața în sus, oilor le va merge bine când vor făta, dacă însă va cădea cu fața în jos, se spune că le va merge rău.

Ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril se serbează fiindcă ei iau sufletele oamenilor când mor.

Se spune că cel care lucrează în această zi, de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, se va chinui în ceasul morții până la ieșirea sufletului.

Ziua de 8 noiembrie este totodată „Vara Arhanghelilor”, care ține o zi. Pe lângă aceasta, între Arhangheli și Crăciun trebuie să mai fie între două și patru zile senine și călduroase care se numesc popular „Vara iernii”.

Distribuie mai departe