Sunătoarea este des folosită ca remediu pentru afecțiuni interne și externe încă de sute de ani. De atunci, aceasta a rămas cunoscută și utilizată îndeosebi în scop terapeutic pentru tulburările nervoase și afecțiunile pielii.

Sunătoarea prezintă următoarele beneficii: combate eficient stările depresive, anxioase sau de insomnie, încetinește deteriorarea funcțiilor cognitive, asigură funcționarea normală a sistemului hepato-biliar și sprijină detoxifierea ficatului.

Reduce inflamațiile și durerile, ameliorează simptomele deranjante de gripă și raceală
ameliorează migrenele, ajută la vindecarea grabnică a rănilor, tăieturilor, plăgilor sau a eczemelor.

Calmează senzațiile de usturime și de arsură de la nivelul pielii, atenuează durerile de stomac, previne și ameliorează problemele digestive.

Contraindicații: Consumul excesiv de sunătoare poate cauza fototoxicitate la persoanele sensibile, de aceea nu este recomandată expunerea la soare după administrarea preparatelor din această plantă.

Poate interacționa cu anumite medicamente, în special cele care afectează funcția ficatului și a enzimelor intestinale:

anticoncepționale cu steroizi, antidepresive, antihistaminice, nonsedative (pentru rinita alergică, urticarie), antihipertensive, sedative benzodiazepine, medicamente anti-HIV.

Cum se folosește

Ceaiul –  Acesta este benefic când este băut seara, inainte de culcare, deoarece are efect calmant și combate stările de agitație și insomnia. De asemenea, acesta ameliorează durerile de stomac și asigură o bună funcționare a sistemului digestiv.

Uleiul de sunătoare – Uleiul de sunătoare este foarte eficient în cazul rănilor, al eczemelor sau al pielii uscate.

Pentru a prepara uleiul de sunătoare, este necesară o cantitate medie de flori de sunătoare, cât să încapă într-un borcan mai mare, de aproximativ 800 de mililitri sau de un litru, peste care se toarnă ulei de măsline sau ulei de floarea-soarelui până se umple borcanul. Se lasă amestecul la macerat în borcanul închis, pentru două-trei săptămâni, într-un loc cald și însorit, apoi se filtrează uleiul de flori de sunătoare.

Tinctura – Tinctura de sunătoare se obține din amestecul dintre plantă și alcool lăsat la rece. Aceasta este recomandată atât pentru uz intern (pentru combaterea stărilor depresive și tensionate, prin conumarea a două lingurițe de tinctură diluate în jumătate de pahar cu apă), cât și pentru uz extern (se aplică sub formă de comprese pentru menținerea sănătății pielii).

Se pun două linguri de flori de sunătoare mărunțite în 100 de mililitri de alcool (de 50 de grade) și se lasă conținutul la macerat pentru circa doua săptămâni.

Distribuie mai departe