Hreanul este binecunoscut în bucătăria și medicina tradițională românească.

Atât rădăcina, cât și frunzele sunt utilizate în scop culinar. Frunzele, pe care le adăugăm la murături, au caracter lecuitor în multe boli.

Frunzele de hrean sunt bogate în vitamina C, potasiu, calciu și magneziu.

La fel ca alte legume crucifere (varză, muștar, broccoli), conțin glucozinolați, substanțe răspunzătoare pentru gustul picant.

Frunzele tinere sunt excelente pentru salate. Au un gust picant, dar iuțimea lor nu este la fel de puternică precum a rădăcinii.

Pot fi adăugate și în supe, tocănițe sau sosuri. Pot fi călite ca spanacul sau fierte și consumate sub formă de ceai.

Frunzele de hrean tămăduiesc durerile de picioare

Întreaga plantă este întrebuințată în medicina populară. În perioada Evului Mediu, hreanul era utilizat în tuse, răceli și probleme digestive.

Aplicațiile externe sunt ceva mai populare. Atât rădăcina, cât și frunzele se pot aplica pe corp pentru atenuarea congestiei și inflamațiilor și durerilor.

În vechime, oamenii foloseau frunzele de hrean pentru domolirea durerilor de oase.

Hreanul dă rezultate bune în durerile provocate de sinuzită, artrite sau gută.

Dacii numeau hreanul „usturonilă”, datorită gustului iute asemănător usturoiului.

Eficacitatea sa împotriva afecțiunilor reumatice și inflamatorii se datorează tocmai acestei iuțeli.

Cum să folosești frunzele de hrean

Persoanele care se confruntă de mult timp cu dureri de picioare, dureri de genunchi sau dureri de oase sau articulații în general, pot încerca băile de picioare cu hrean.

Băi de picioare cu ceai din frunze de hrean

Frunzele proaspăt culese se fierb 20 de minute în apă. Se stă cu picioarele dureroase în ceaiul fierbinte minim 30 de minute.

Are efecte detoxifiante și stimulatoare asupra circulației.

Macerat din frunze de hrean în alcool sau oțet

Ajută și la lecuirea unghiilor bolnave. În acest scop se poate folosi și tinctura de frunze de hrean. Acestea se pun la macerat în țuică și se lasă o lună.

Se masează unghiile sau articulațiile bolnave cu această soluție.

La fel de bune sunt frecțiile cu frunze de hrean macerate în oțet. Acestea se spală, se lasă să se zvânte, după care se toacă mărunt.

Se pun într-un borcan și se toarnă peste ele oțet natural. Se lasă 3 săptămâni, apoi se înlătură.

Cu oțetul rezultat se fricționează zonele dureroase. Oțetul de hrean se poate folosi și la salate sau în alimentație.

Cataplasme cu frunze de hrean

Frunza hreanului este bună și în durerile pricinuite de luxații sau fracturi osoase.

Se face o cataplasmă din mai multe frunze de hrean și varză și se aplică pe locul vătămat.

Din bătrâni se foloseau cataplasmele cu frunze de hrean pentru durerile de genunchi, pinteni și gută.

Frunzele crude se legau la frunte pentru calmarea durerilor, iar cele fierte se dădeau în caz de răceli.

Ajută și la scăderea febrei dacă se înfășoară corpul cu ele. Se pun altele când primele s-au încălzit.

Distribuie mai departe